Art Clock

 

Ημερολόγιο

May 2024
S M T W T F S
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

Πρόσβαση στη γνώση

Πρόσβαση στη γνώση

Τεχνική εκπαίδευση: Συγκριτικό τεστ όλων των επιλογών

Τεχνική εκπαίδευση: Συγκριτικό τεστ όλων των επιλογώνΓενικά, Επαγγελματικά λύκεια και Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης αποτελούν μερικές από τις επιλογές των αποφοίτων του γυμνασίου. Οι περισσότεροι μαθητές επιλέγουν τα γενικά λύκεια γεγονός που αποδεικνύεται και από τον αριθμό που φοιτούσαν το 2012 σε ΓΕΛ, ΕΠΑΛ και Επαγγελματικές Σχολές. Όπως διαπιστώνεται από τον πιο πίνακα μόλις το 32% των μαθητών επιλέγει την επαγγελματική εκπαίδευση (ΕΠΑΛ + ΕΠΑΣ) ενώ οι 7 στους 10 μαθητές προτιμούν το Γενικό Λύκειο.

Σύγκριση ΕΠΑ.Λ, Ι.Ε.Κ

 

ΕΠΑ.Λ. (Επαγγελματικά Λύκεια)
Τα ΕΠΑ.Λ  ανήκουν στο τυπικό εκπαιδευτικό σύστημα και παρέχουν δευτεροβάθμια τεχνική εκπαίδευση. Υφίστανται Ημερήσια και Εσπερινά ΕΠΑ.Λ. Τα Ημερήσια ΕΠΑ.Λ έχουν τριετή διάρκεια φοίτησης   ενώ τα Εσπερινά ΕΠΑ.Λ  έχουν τεταρτοετή διάρκεια φοίτησης.
Τα ΕΠΑ.Λ  προσφέρουν δύο κύκλους σπουδών :
Α)  το «Δευτεροβάθμιο Κύκλο Σπουδών»
Β)το «Μεταδευτεροβάθμιο κύκλο σπουδών», την «Τάξη Μαθητείας».
Ο Μεταδευτεροβάθμιος κύκλος σπουδών στην «Τάξη Μαθητείας» (εκπαίδευση στο χώρο εργασίας) είναι προαιρετική. Στην Τάξη Μαθητείας  εγγράφονται οι κάτοχοι απολυτηρίου και πτυχίου του δευτεροβάθμιου κύκλου σπουδών του ΕΠΑ.Λ.
Στην «Τάξη Μαθητείας», εφαρμόζεται  το δυϊκό σύστημα εκπαίδευσης (μαθητείας) του Ο.Α.Ε.Δ., η οποία έχει διάρκεια ένα (1) έτος και περιλαμβάνει Μαθητεία με εκπαίδευση στο χώρο εργασίας, Μάθημα Ειδικότητας και Προπαρασκευαστικά Μαθήματα Πιστοποίησης στη σχολική μονάδα αντίστοιχα. Την ευθύνη υλοποίησης της τάξης μαθητείας, της τοποθέτησης σε χώρους εργασίας των φοιτούντων, καθώς και όλα τα σχετικά με αυτήν έχει το ΕΠΑ.Λ. και ο Ο.Α.Ε.Δ.
Οι απόφοιτοι των ΕΠΑ.Λ έχουν δικαίωμα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Τα ΕΠΑ.Λ παρέχουν συνολικά είκοσι τέσσερις ειδικότητες σε τέσσερις Ομάδες Προσανατολισμού σε εννέα Τομείς.


Ι.Ε.Κ (Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης):
Τα Ι.Ε.Κ ανήκουν στην μη τυπική εκπαίδευση και οδηγούν στην απόκτηση πιστοποιητικών αναγνωρισμένων σε εθνικό επίπεδο. Τα Ι.Ε.Κ παρέχουν αρχική επαγγελματική κατάρτισης σε αποφοίτους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και αποφοίτους Σ.Ε.Κ. Η φοίτηση στα δημόσια Ι.Ε.Κ παρέχεται δωρεάν.
Τα Ι.Ε.Κ. έχουν διάρκεια φοίτησης συνολικά πέντε (5) εξαμήνων, που επιμερίζονται σε τέσσερα (4) εξάμηνα θεωρητικής και εργαστηριακής κατάρτισης και σε ένα εξάμηνο Πρακτικής Άσκησης ή Μαθητείας.
Οι απόφοιτοι των Ι.Ε.Κ δεν έχουν δικαίωμα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Τα Ι.Ε.Κ παρέχουν συνολικά ενενήντα μια ειδικότητες σε οκτώ Ομάδες Προσανατολισμού σε έντεκα Τομείς.

 

http://www.esos.gr/arthra/iek/eidiseis-iek/perigrafh-epal-sek-kai-iek

Το Ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα

Δείτε μία εικόνα που παρουσιάζει το Ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα

 

Διαβάστε περισσότερα: Το Ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα

Πρόσβαση στη γνώση

Πρόσβαση στη γνώση

ΕΠΑ.Λ. ή ΓΕ.Λ.; Τι να επιλέξω;

Ένα δίλλημα στο οποίο καλούνται να απαντήσουν οι απόφοιτοι Γυμνασίου (καθώς και όσοι έχουν προαχθεί από την Α΄ τάξη των Γενικών Λυκείων) είναι το ακόλουθο: "Γιατί να επιλέξω το Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑ.Λ.) έναντι του Γενικού Λυκείου (ΓΕ.Λ.); Ποιό από τα δύο Λύκεια μου προσφέρει καλύτερες προοπτικές και διεξόδους;".
Διαβάστε παρακάτω τις διαφορές και ομοιότητες των δύο Λυκείων και γνωρίστε τις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές επιλογές που σας παρέχει ο κάθε τύπος σχολείου :
ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΕΠΑ.Λ. ΜΕ ΤΟ ΓΕ.Λ.

Διαβάστε περισσότερα: Πρόσβαση στη γνώση

Βρειτε μας στο Facebook

Σύνδεσμοι