Art Clock

 

Ημερολόγιο

April 2024
S M T W T F S
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30

Πανευρωπαϊκή Ημέρα Ενημέρωσης για τα Αντιβιοτικά

Στις 18 Νοεμβρίου είναι Πανευρωπαϊκή Ημέρα Ενημέρωσης για τα Αντιβιoτικά.

Όλοι λίγο πολύ έχουμε πάρει κάποιο αντιβιοτικό για να καταπολεμήσουμε κάποια πάθηση που μας είχε ταλαιπωρήσει.
Το ερώτημα είναι, κατά πόσο είμαστε ενημερωμένοι σχετικά με τα αντιβιοτικά;
Πολλοί από εμάς λαμβάνουμε διάφορα αντιβιοτικά με την δικαιολογία της πρόληψης: "Θα πάρω μία αντιβίωση, έτσι, προληπτικά, σε περίπτωση που...", αλλά και "Είναι κρυωμένο το παιδί μου, θα του δώσω μία αντιβίωση και θα είναι καλά", και όλα αυτά χωρίς την άδεια ιατρού.

Θα ήταν φρόνιμο να μην προτρέχουμε χωρίς να συμβουλευτούμε τον θεράποντα ιατρό μας. Άλλη μία συμβουλή είναι να μη παίρνουμε περισσότερη δόση από αυτή που μας συνιστά ο ιατρός (ούτε χάπι νωρίτερα, ούτε να παρατείνουμε μόνοι μας την θεραπεία). Όπως επίσης να μη σταματάμε τη θεραπεία μας νωρίτερα γιατί αισθανόμαστε καλλίτερα. Ο κίνδυνος ακόμα παραμονεύει και μπορεί να υποτροπιάσει η λοίμωξη.

Επίσης, πρέπει να διαβάζουμε το χαρτί οδηγιών που εμπεριέχεται μέσα στα κουτιά με τα αντιβιοτικά (το ίδιο, βέβαια, ισχύει για όλα τα φαρμακευτικά σκευάσματα, χάπια και υγρά διαλύματα) ακόμα κι άν γνωρίζουμε για ποιο λόγο λαμβάνουμε το φάρμακο. Οφείλουμε να ενημερώνουμε σωστά το θεράποντα ιατρό για το ιατρικό ιστορικό αλλά και τη θεραπευτική αγωγή που ακολουθούμε, ώστε να μας χορηγείται το σωστό αντιβιοτικό. Επιπροσθέτως θα πρέπει να συνεργαζόμαστε μαζί του, βρισκόμενοι σε συνεχή επικοινωνία, όσο είμαστε κάτω από θεραπεία αντιβιοτικών (αλλά και οποιονδήποτε άλλων φαρμάκων).


Επί παραδείγματι, μπορεί κάποιος να λαμβάνει αντιπηκτικά και το φάρμακο που του συνταγογραφεί να είναι ανταγωνιστής των αντιπηκτικών φαρμάκων. Εμείς θα πρέπει να ενημερώσουμε τον γιατρό μας, ώστε να αποφευχθούν τυχόν αιμολυτικές διαταραχές.

Η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών από το γενικό πληθυσμό προκαλεί μικροβιακές αντοχές οι οποίες δυσκολεύουνε πολύ την αντιμετώπιση σοβαρών λοιμώξεων. Πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας ότι,δυστυχώς η Ελλάδα βρίσκεται πολύ ψηλά στο χάρτη των μικροβιακών αντοχών.

Για όλα χρειάζεται ορθή και Ολοκληρωμένη ενημέρωση.
Ας φροντίσουμε να ενημερωνόμαστε σωστά ώστε να προστατεύσουμε τον εαυτό μας αλλά και τους γύρω μας.

 

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Βρειτε μας στο Facebook

Σύνδεσμοι